Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.03.2009 21:04 - Социални мечти
Автор: gor Категория: Политика   
Прочетен: 517 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 16.03.2009 13:50


Наскоро пуснах постинг под заглавие "Търся си партия, за която да гласувам". Неочаквано за мен той събуди голям интерес. Бях наречен от едни фантазъор, от други човек, който чака наготово да му поднесат по-добър живот. Някой каза пък, че така оправдавам нежеланието си да гласувам. Налага се да обоснова по-подробно някои моменти от своите "претенции" към евентуалната партия, нуждаеща се от моя глас. Преди всичко трябва да кажа, че не съм толкова наивен, та да вярвам, че някой от политиците ще вземе на сероиозно моите предложения. Само исках да изразя това, което чувствам, че се носи във въздуха, понеже аз ходя пеша и имам изострени сетива. Изострени особено за социалните беди на моите сънародници. Лично за себе си не искам нищо. Аз вече съм аскет, задоволявам се с малко.
Никакъв отзвук не получи точка 2 - за  социалните проблеми. Затова ще дам малко пояснения за нея.


2.Да включи в програмата си следните социални придобивки за народа:
а) безплатно медицинско обслужване за децата до 16 години и за възрастните над 70 години;

Имам предвид пълно здравеопазване за тези категории - доболнична и болнична помощ и лекарства. Би могло да се подходи и диференцирано, според доходите. Мотиви: децата са бъдещето на България, а детската смъртност е висока. Старите хора пък са миналото на България и са заслужили внимание към старините си, защото целият им живот е минал при социализма и те са живели според принципите на колективизма и солидарността.Сега е късно за тях да се преустроят и да оцелеят при новите условия. Бих могъл да дам много примери от живота, но не е нужно. Нека да изпратим своите родители достойно, както се казва, в "по-добрия свят". Те са заслужили, защото повечето от тях са се трудили при ниско заплащане, обосновано с обещанието, че държавата ще се грижи за тях.

Толкова за днес. Ще продължа утре с останилите точки.


16 март
И тъй, продължавам:

б) три години платен отпуск по майчинство при раждане на трето дете за жените с висше образование;

Ако не се вземат бързи и решителни мерки за увеличаване на раждаемостта сега, след няколко десетки години българският елемент ще се изравни или дори ще стане по-малоброен от останалите. Така казват някои учени. Вярвам им. Жените могат да дадат добро възпитание на децата си, ако имат време за това. Ако получат платен тригодишен отпуск за трето дете, те ще отглеждат и възпитават в това време и вече родените по-рано първо и второ. Защо само жените с висше образование? Защото те най-много държат на професионалната си кариера и не искат да я жертват заради трето дете. Това поощрение не бива да се дава на онези групи от населението, които не знаят добре български, нямат добро образование и създават непълноценно в интелектуално отношение поколение. А тези от малцинствата, които постигнат висше образование и са способни да се интегрират, нека също получават такъв отпуск. Това ще бъде един стимул и за тях. По такъв начин ще се издигне качеството на "човешкия материал" (по израза на един политик), ще се спаси в перспектива българският характер на населението.

Ще продължа утре по останалите точки.


Тагове:   мечти,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: gor
Категория: Изкуство
Прочетен: 1914823
Постинги: 678
Коментари: 3016
Гласове: 17077
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930