Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.01.2009 10:13 - РЕВОЛЮЦИЯТА НЕ ХРАНИ
Автор: gor Категория: Изкуство   
Прочетен: 12628 Коментари: 58 Гласове:
0

Последна промяна: 13.01.2009 13:11

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Това се случило преди много години в един град-държава някъде в Европа, а може и другаде.
Избухнала революция. Всички знаем как избухват революциите. "Днес е рано, утре ще бъде късно." На барикадите, така се случило, загинали всички мелничари и хлебари на размирния град.
Революцията победила. Новата власт почнала да управлява. Затворите се запълнили от виновни и невинни. Гробищата увеличили своята площ за сметка - то се знае - на обработваемата земя. Страх и хаос обхванали града-държава. Но не това било най-лошото. Изведнъж се разбрало, че хлябът се е свършил. Хамбарите били пълни с жито, но нямало кой да го смели. В пекарните имало малко брашно, но нямало кой да го меси и пече. Задавал се глад.
По улиците всеки ден минавали шествия със знамена и плакати в подкрепа на новата власт. Тълпите, организирани от старателни дейци, появили се кой знае откъде веднага след победата, скандирали: Да живее революцията! Но след няколко дни някой изкрещял: Искаме хляб! Този крясък веднага бил подхванат от хиляди гладни гърла. 
Властимащите се сетили, че в едно близко селце живеят двама побелели брагя. Единият бил мелничар, другият - хлебар. Те цял живот си гледали работата и не участвали в политическите борби. Днес бихме казали за тях - аполитични. Затова и останали живи прочие. Та тези братя се захванали да мелят жито и да пекат хляб. Не можели да насмогнат, затова спешно обучавали млади хора. Постепенно глъдът бил преодолян и гражданите нахранени. Никой, купувайки хляб, не се интересувал какви са идейните и политически възгледи на старите и на новите хлебари.
Хората - поне по-мъдрите - разбрали: революцията разрушава, убива, вдига шум до небесата, раздава присъди над невинни и освобождава виновни, взима насила имуществото на едни хора и го дава на други... Но не може да нахрани гладните и да напои жадните. Проблемите на победителите започват на другия ден след победата. И обикновено не свършват до следващата революция.


Послепис: Ясно си давах сметка, че този текст ще предизвика спорове. Още има много хора, които мислят, че революцията е нещо неизбежно, че е проява на свободния дух и т. н. Нали толкова години бяхме възпитавани в преданост на революцията? Да, но животът на отделния човек не представляваше ценност. Той беше "колелце и винтче"... Водачите на революциите жертваха стотици хиляди човешки живота. В името на своите идеи, понякога наивни или налудничави. Млади хора загиваха, без да се реализират в полза на себе си и на обществото. След време се оказваше, че идеите са били погрешни или че водачите са се възползвали за свои користни цели. Но никой не понася отговорност за загубата на ценния човешки капитал. В наше време Човекът е над всичко. Или поне така трябва за бъде! Човекът трябва да създава блага и да живее пълноценно неповторимия си живот. Аз искам моите деца да творят, а не да стрелят. Стрелбата е нещо толкова първично и нечовешко! След като е измислена системата на Демокрацията (свободини избори и подчинение на малцинството на мнозинството, справедливи конституции, съдебна система, действаща според демократично създадени закони и т. н.), вече няма място за насилствени революционни действия.
Друго нещо е протестът. Правото на протест с мирни средства е свещено и то трябва да се използва, когато не сме доволни от своите избраници. Нужно е да се измисли начин за отзоваване на народните представители, когато избирателите не са доволни от тях. Демокрацията трябва да се усъвършенства. Тогава революцията ще стане излишна и ще се крие засрамена в кьошето на човешката история.
Който ме е разбрал, благодаря му. Който не може да ме разбере, нека си остане мрачен революционер.




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Глупак
13.01.2009 10:59
c3cr - Нещо не разбирам посланието на тази притча: като чели не трябва да протестираме, а да стоим кротко, защото ако се разбунтуваме срещу неправдата, грабежа, безочието и наглостта на управляващите бивши и настоящи олигарси, ще стане по-лошо. Т.e. статуквото наследено от бившите неграмотни, неморални и жестоки тирани излезнали от най-негодната прослойка на народа и продължено от техните наследници изпратени с откраднатите от обществото пари да се изучат в най-елитните световни университети да трябва да продължава безкрай? Не, не съм съгласен! Обществото трябва да възстане! И да пази мелничарите, хлебарите и всички, които могат да творят блага за обществото, а не само за себе си!
цитирай
2. lililota - Podkrepya pyrvoto mnenie
13.01.2009 11:02
Na 100%.
http://www.youtube.com/watch?v=DB6fkAPJ2iU
цитирай
3. gor - анонимен
13.01.2009 11:12
Не си ме разбрал. Нищо.
цитирай
4. tota - РЕВОЛЮЦИЯТА НЕ ХРАНИ
13.01.2009 11:23
Да, но човечеството все още не е "пораснало" за намиране на други решения...
цитирай
5. gor - tota
13.01.2009 11:33
Никоя революция не е решила нищо. Октомврийската ли? Деветосептемврийската ли? Будапещенската 1956 година? Пражката 1968 ли?
Човечеството трябва вече да намери други решения. Производство на блага! (В моята притча това е хлябът.)
цитирай
6. drona - мдааа
13.01.2009 11:39
Във Великобритания от времето на Кромуел не е имало такова чудо, а е люлка на демокрацията ...

цитирай
7. tota - gor - tota
13.01.2009 11:48
Това за благата и хляба е осъзнато, но богатите и овластените са преситени. Те не се вълнуват за другите...Нашият народ е съзнавал това - поне в по-голявата си част. Те знаеха, че само трудът може да ги спаси в трудни и тежки дни. Но се смениха поколения, трудът стои някъде встрани ...търси се лекото ... И Мир да е !! Да няма нови рани...Хубав ден!
цитирай
8. evrazol - Кои е казал, че трябва да храни?
13.01.2009 11:48
Животните мислят само за храна. Революцията третира проблеми различни от храненето. Ти с тая теория ще оправдаеш и робството. Нали господаря си храни робите и добитъка.
цитирай
9. empire - xx
13.01.2009 12:07
Смирена главица,сабя не я сече :)
Не съм съгласен с постинга,революциите в доста случаи постигат някои от целите за които са били замислени - Представи си един Китай без социализъм,ще умират от глад най-вероятно :)
Както е било преди това ;)
цитирай
10. drona - до любителите на революции
13.01.2009 12:13
Къде никога не е имало революции:

Великобритания
САЩ
Япония
Швеция
Норвегия
Дания

Или може би по логиката на evrazol там обитават добитъци?
цитирай
11. gor - . evrazol
13.01.2009 12:40
Това не е теоретическо съчинение. Тук се говори със символи. Хлябът е символ на всичко онова, в името на което се правят революции (и на свободата). Рубриката все пак е "Изкуство", а не "Политика".
Поздрав! :)
цитирай
12. evrazol - По мое мнение
13.01.2009 12:41
Там не управляват добитъци.
За разлика от тука. Мислят че като не си умрял от глад, значи са направили всичко. А с това само добитък ще се съгласи и няма да вдигне революция.

-gor ,
И какво излиза - революцията не носи свобода. Тогава сигурно я носи щъркела.
цитирай
13. patilan - @ революциоенрите!
13.01.2009 13:03
Всеки който дори се замисля за подобни авантюри, нека да се замисли за следното.

Светът не познава успешни революции! Никога никъде, не са постигани целите на революцията. Тираните са били замествани от диктатори. Авторитарните режими от тоталитарни.

Това са факти, а не умозаключения, надявам се да правите разлика.

Протести да!
Но всички знаем че българското стадно самосъзнание не разбира разликата, така че и това е опасно в нашата страна.

цитирай
14. marcusjunius - Gor е прав...
13.01.2009 13:21
Революцията променя сместа от хора, които плуват на повърхността, но всички човеци си остават същичките отвътре. Истинската промяна първо ще промени отделните човеци и само тогава те ще образуват различна смес.
цитирай
15. анонимен - РЕВОЛЮЦИЯТА НЕ ХРАНИ?!
13.01.2009 13:45
я питай Ленин, Сталин, пиатй и нашите комуняги дали не храни. Децата им, внуците им, и внуците на внуците им още плюскат на корем. А за идята, която си се опитал да пробуташ - ами стой кротко, рупай лебец и мълчи.
цитирай
16. gor - анонимен 16
13.01.2009 14:04
Ти сам си даваш правилен отговор. Добре, прави революции за такива като Ленин, Сталин, Мао и т. н.
Те търсят такива като теб.
Аз не ти пробутвам идея. Не те задължавам да ми вярваш. Още повече че си анонимен, а аз излизам с името си.
цитирай
17. gor - marcusjunius
13.01.2009 14:15
Много добре си ме допълнил. Обществото не може да се промени със същия човешки "материал". Ние нямаме истинска демокрация, защото нямаме истински д е м о к р а т и .
цитирай
18. анонимен - Добър ден г-н Вълев . Здравейте анонимци .
13.01.2009 14:57
Скоро не е публикуван по-добър текст.

Може би сте слушали вражеските, тогава, радиостанции, които призоваваха поляците да работят.
Цитирам по памет :
Поляците трябва да знаят, че какъвто и да е строят
Трябва да работят !
Това изречение го пускаха често .
И в Полша го чуха.
Бъдете здрав !
цитирай
19. анонимен - добре
13.01.2009 15:40
добре
цитирай
20. анонимен - от анонимен 16
13.01.2009 15:52
gor, аз няма да правя революции за НЯКОГО. аз не следвам водачи. бих следвал някого, ако преценя, че си заслужава - но на практика такъв няма. имам си достатъчно собствени идеи, разбирания и принципи - ако правя нещо, аз ще съм водач. Да ти отговоря в твоя стил - ти недей да правиш революции. Ти работи за такива като Ленин, Сталин, Мао и т.н. - работи много, та да богатеят много. Щото при един изкривен обществен строй, при едно явно злонамерено управление, индивидът не работи за себе си. Не работи и за "общественото благо" - работи единствено за шайката боклуци, яхнали и манипулиращи нацията. Разбирам идеята на написаното от теб - но ако за да видя шайката разбита и унищожена, трябва да платя с малко глад - съгласен съм. Има ситуации, в които е наложително незабавно рушене - а какво, как и кога ще се строи после на освободеното място, ще се мисли после. Има си хора за всичко - едните ще разрушат вредната "постройка", после можещите ще построят нещо добро. А ти работи - скъсвай се от работа, та трохите, които остават за теб след като шайката вземе, разпилее и обезсмисли изработеното, да са повечко. Относно анонимността - това е блог на непознат за мен човек; не искам да знам нито името ти, нито да познавам личността ти - затова и не смятам за уместно да развявам моите. каква е разликата между пълната ми анонимност и никнейм "Всевишния" примерно? смяташ ли, че gor те прави по-малко анонимен?
цитирай
21. анонимен - Аз съм обикновен работник
13.01.2009 16:00
Вярвам, че съм частичка от Всевишния.

Критиката ви анонимен 16 е към мен.

Г-н Вълев, моля де ме извините.
Вината да Ви нападат за анонимността е моя.

Живота ми е минал сред анонимни другари.

Анонимно Димитров и Коларов избягали през 1923 та години в Сърбия и оставили масите да правят револусия.

В архивите на БПЦ има интересни описания на погрома.
Северозападна България още не може да се опомни.

Бъдете здрави !
цитирай
22. gor - анонимен 16
13.01.2009 16:14
Няма да споря повече. Само да ти кажа, че истинското ми име е написано в профила ми и който се интересува, може да го види. Аз съм Иван Вълев от Пловдив, преводач и писател. Приятно ми е да се запознаем.
цитирай
23. анонимен - Анонимен
13.01.2009 16:21
Йосифов, не е критика, а позиция - малко се объркахме с адресирането, ама смисълът не се променя от това. Може и да си частичка от Всевишния, но това е един съвсем друг казус - аз имах предвид само, че никнейма, какъвто и да е той, е толкова анонимен, колкото и пълната анонимност. И по темата - не казвам, че революцията и погрома са нещо добро. Но понякога са наложителни - не може да построиш здарва постройка, без да бутнеш изгнилата барака изоснови. Та, щом не ви е на сърце, не участвайте - но не съдете кое е право и кое - не.
цитирай
24. анонимен - Кой съм аз, че да съдя ? Аз не съдя никой. Не хвърлям камък по никой. Държа го в ръка и го наричам, за го оставя пред бараката на ония. @анонимен
13.01.2009 16:37
Здравейте,
Против митингите съм .

Тълпата не може да управлява.
Тя винаги е направлявана.
Искам свободно да мога да отида с жена си пред главния ввход на съединителите и докато го слагам /// слагам , а не хвърлям /// да кажа :

ПРОКЛЕТИ ДА СТЕ !
Всички вътре сте виновни !

И оставям МИРНО малкото камъче на жълтите павета.
Аз не обичам насилието.
Не харесвам бързите работи.
Малко ромски ми се виждат.
Хубавите неща стават организирано.

Интересно ми е Дарик Радио ще подкрепи ли протестите, както подкрепи промените преди години . ? .
Ако колегите са в офиса и аз ще отида, въпреки, че съм против.
цитирай
25. evrazol - Аз се гордея с Левски и с Колю Фичето. ...
13.01.2009 18:36
Аз се гордея с Левски и с Колю Фичето. Единия е революционер. Другия - не. Но и двамата са строители на мостове. Нали под революция не разбирате метеж на тълпата???
цитирай
26. lililota - Lili Kostova
13.01.2009 18:58
Za ne-revolyuciite vyv Velikobritania. Smelo syrce gledali li ste? Maj ne. Ne hvalete robstvoto. To ne e dobro nikyde. Protestyt utre tryabva da e miren. No tryabva da go ima.
www.sroksos.org
www.feelfriendly.com
цитирай
27. анонимен - Каква е алтернативата се пита в з...
13.01.2009 20:09
Каква е алтернативата се пита в задачката, ако съм разбрал?
цитирай
28. gor - drquin
13.01.2009 20:28
Алтернативата е демокрацията. Промяна чрез демократични средства - самоорганизиране на гражданското общество, избори, елиминиране на партиите, от които не сме доволни, влизане на нови хора в парламента, после строг контрол към тях (ако не изпълняват програмата си - вън! чрез отзоваване от избирателния им район). А преди всяко гласуване трябва много добре да се мисли. По-интелигентните хора да не ходят за гъби в деня на изборите, за да не оставят съдбата им да се решава от по-невежите в политическо отношение. Засилване на мажоритарния елемент. А след като веднъж бъдат избрани честно, целият народ трябва да ги подкрепя. И да се работи много и дисциплинирано. Това е посоката. Разбира се, има още много неща, но те не могат да се обхванат тук.
цитирай
29. анонимен - stir
13.01.2009 23:56
Авторът обяснява нещо много просто в този постинг.

Той дефинира революция и дефинира протест.

Той отрича първото, защото в днешно време има алтернативни начини за справяне с проблемите. Тези начини са свързани с мислене и работа повече отколкото с първичния инстинкт да кажем "НЕ."

stir
цитирай
30. gor - stir
14.01.2009 05:25
Благодаря! Точно така е. Само за тебе да бях написал този текст, пак си е заслужавало. :)
цитирай
31. анонимен - И аз го прочетох
14.01.2009 08:19
Съгласен съм.
Живейте си спокойно.
Работете и се радвайте на живота !
цитирай
32. strianakiev - Помислете си приятели...
14.01.2009 12:00
Кой има нужда от водачи...отговора е прост...стадото, но все ми се струва, че времето на водачите в България е в миналото. Протест да задължително ето Ви една идея за протест: http://feelfriendly.com/ - за тези които не могат физически да изразят протеста си...но без камани и дърве...управляващите са готови да се "защитават" не им давайте повод..не на революцията!!!!!
Лесно може да се предпазите от провокации. Не бъдете негативни. Вместо да ги освирквате - надсмейте им се. Те са наясно че са катили. Вместо да си тровите умовете с отрицателни емоции - смейте им се. Ще ги боли още повече. Все пак те успяват да се самозалъгват с идеята че са полезни за обществото. Покажете им че грешат, но не с крясъци а с по-рафинирани методи. Проявете фантазия. Закачливи послания чрез текст и рисунки ще са много по-ефикасен метод за въздействие над душиците им. Тях и без това ги е страх. А и така ще се предпазите от провокатори, целящи да превърнат протестите във вандализъм, даващи по този начин повод на “правозащитните” органи да извършат насилие спрямо вас. ;)
цитирай
33. lililota - Nasilieto pobedi
14.01.2009 13:34
Zagubihme bitkata dnes. Dano da si izvlechem puka ot tova.
цитирай
34. анонимен - анонимен 16
14.01.2009 13:57
мъчно ми е за вас, честно!

мъчно ми е, защото с позицията си показвате, че сте свестни хора - а не проумявате елементарното: ТЕ не са като вас. ТЕ не са свестни. Вие бихте се засрамили и почувствали зле, ако сте на тяхно място и нацията ви се надсмива, осмива, и т.н. - ТЕ не. Вие може би бихте си тръгнали от властта доброволно, когато видите, че нацията не ви иска - ТЕ няма да си тръгнат. Не бъркайте себе си с ТЯХ - тях ги интересува само ще успеят ли да се задържат или не. И никакви шеги, закачки, смях и презрение няма да помогнат - ТЕ не се интересуват какво мислите за тях. ТЕ могат да бъдат махнати само насила. Хора, проумейте го - ТЕ са паразити. Ако те мъчат глисти, ти ги тровиш - не им се смееш. Ако те нападнат дървеници, гориш завивиките - не ги заливаш с презрение. ТЕ не се интересуват от отношението ви към тях, проумейте го!
цитирай
35. sparhawk - никой не иска революция
14.01.2009 17:16
но хората не са съгласни със ставащото и искат да протестират.
В което няма нищо нередно.
цитирай
36. silencemurmur - Прав си!
14.01.2009 18:43
Революцията не храни. От край време с революция и без революция се яде, се пие вода, се спи, се прави нещо изгодно или неизгодно, за да минава времето от първата маймуна до днешния човек.

Silence
цитирай
37. анонимен - stir
14.01.2009 19:29
@ gor

Всъщност хубаво е, че си го написал, защото не се възприе - т.е. има хора, които не са съгласни с написаното. Ако те се замислят, тогава ще си е заслужавало :)

@ "мъчно ми е за вас, честно!"

Най-лесно е да приемем за дадено, че те са паразити... Но тяхното сменяне е лесно. Това лято, нека сменим сегашното правителство с друго.
цитирай
38. анонимен - до 37:
15.01.2009 00:19
да, ще ги сменим - има демократични избори, лесно е. НО - колко такива сменихме за 20 години? и къде сме стогнали? не е достатъчно просто да ги сменим - нека ги сменим ТАКА, че следващите да не си и помислят да се държат по същия начин. Какво ще направи крадливият политик, ако знае, че заради кражбите и наглостта му ще го смениш? - ами ще краде повече и по-бързо, ще краде на пълна мощност, за да успее за един мандат да си осигури живота. А какво ще направи крадливият политик, ако знае, че заради кражбите и наглостта му ЩЕ МУ СЧУПИШ ГЛАВАТА С ПАВЕ ИЛИ ЩЕ ГО ОБЕСИШ ПРЕД ПАРЛАМЕНТА? - ами няма и да си помисли да краде, повярвайте! Та нека този път не просто да ги сменяме - щото на мен ми е все тая коя партия съсипва държавата - искам просто да спрат да я съсипват. Нека изгоним тези по начин, който да стои като трън в гъза на следващите.
цитирай
39. minavam - Умник.
15.01.2009 10:57
докато викачи и палячовци са по площадите някои продължават да работят, за да може като се прибират горди-горди от площадите да си купят хляб.

Прав си.
цитирай
40. lililota - Sistemata e kriva
15.01.2009 11:52
Politicite i da gi smenish - sistemata generira korupcia.
цитирай
41. анонимен - minavam,
15.01.2009 12:25
айде стига с тия социалистически дивотии! "някои работели, та да може викачите и палячовците да си купят хляб" - ау, просълзих се! какво човеколюбие и саможертва! работят за заплатите си, а хляба, както и всичко останало, се произвежда, за да донесе печалба на собственика, не за да нахрани гладните - да си видял някъде да го дават без пари? Питай един работник във фурна защо става в 3 през нощта - движен от чувство за дълг към изстрадалия народ, или щото шефа му ще го уволни? интереса клати феса, момче - всеки "работещ" го прави единствено заради заплатата си. избийте си тия социални глупости от главите.
цитирай
42. minavam - 41. анонимен
15.01.2009 13:48
Работник във хлебопекарна след като става в 3 през нощта няма сили да търчи по площадите и да се дере пред камерите на темата как го понатупаха:-)) Той - РАБОТИ, за да може истериците и безделниците да се прибират, купувайки хляб, неуважаем анонимчо))) Студентите вдигат врява щото идва сесията и не им се учи, на форумите от рода на Бг-мама откъснати от реалността кифли разсъждават за полицайщина, извъобще - живейте във вашия виртуален свят, прав ви път, а аз отивам да бачкам за да имате какво да ядете след като прегракнате от викане.
цитирай
43. lililota - minavai
15.01.2009 13:52
i zaminavai. nyama da te zapomni nikoi.
цитирай
44. minavam - 43. lililota
15.01.2009 14:00
аз не искам да ме помнят с истериите по площадите. Искам да си отгледам децата така че да имат малко повече в главата си, да мислят, да не са стадо.
И те пишат на кирицата, за мен това е показателно в по-голяма степен, отколкото дране по площадите и хлипане "ЪЪЪ, полицейски произвол". Човек с работа и личен живот няма време за разхайтване и чупене на витрини/прозорци.
цитирай
45. анонимен - минувачке,
15.01.2009 15:20
айде минавай и заминавай, както ти беше казано - пак повтарям: работникът работи, за да има какво да яде ТОЙ самият; боли го фара за останалите. И точно това те питах - защо пекарят става в 3 през нощта И ОТИВА НА РАБОТА - заради народеца или заради заплатката. А ти отговори с нещо тотално неуместно и неразбираемо. Е, това никак не ме учудва - отдавна си пролича, че си комплексирана, не си наясно със себе си, а не си и особено умна.
цитирай
46. анонимен - а относно
15.01.2009 15:24
"човек с работа и личен живот няма време за разхайтване" - виж, има и друга гледна точка: човек, потънал в лайната на собственото си оцеляване и мръчкаво ежедневие няма силата да си вдигне главата и да осъзнае, че около него има и друг свят.

п.п. обяснявам, защото стана ясно, че не си оосбено схватлива: това, което наричаш "работа и личен живот" всъщност е живуркане и въртене в омагьосания кръг на малката ти лична кочинка.
цитирай
47. анонимен - трий бе, Иване,
15.01.2009 16:19
трий бе, поете! а ако дамата се насере, кажи й, че съм бил аз.
p.s. пишем тук, щото така се случи - ти избра темата, предизвика дискусия - защо си недоволен? заключи блога за коментари, щом не искаш дискусии. осъзнаваш ли колко смешно и жалко звучи "направете си свой блог и там си пишете", казано от един 50-ина годишен зрял мъж?
цитирай
48. minavam - 47. gor
15.01.2009 16:58
чакай малко.
Щом си позволил анонимните да коментират - би трябвало да си проумял че не винаги всеки анонимен ще пише в блога от рода "Да-да-да, ох-ах, колко добре го каза"?

Забраняваш изсказването на анонимковци и толкоз. В блога я има таз опция.

А иначе си го написал/казал добре.
Днес в тази криза отворихме още едно работно място, ще плащам данъци, заплати и осигуровки. Днес за някого се отвори прозореца на стабилност. посерковци на площадите там свършиха ли същата работа?
цитирай
49. анонимен - minavam,
15.01.2009 17:05
посерковците по площадите всъщност се опитват да направят така, че следващото правителство, което дойде на власт, да създаде в Бг условия, позволяващи ВКЛЮЧИТЕЛНО И НА ТВОЯТА фирма да просперира. Днес си създала още едно работно място, осигурила си още един човек - браво, искрено го казвам - браво! Обаче може би.... само може би.... ако сегашното правителство си вършеше работата, за която е назначено, днес щеше да си създала примерно 3 работни места? Затова са по площадите "посерковците" - за да не смятаме за чудо невиждано разкриването на още едно работно място в Бг.
цитирай
50. lililota - Za anonimen 50
15.01.2009 17:23
visoko vdignata zelena karta :)
цитирай
51. flyco - за мира
15.01.2009 17:56
"Мир не означава липса на конфликт, а наличие на справедливост."
толкоз
цитирай
52. stir - do 38
16.01.2009 00:39
В един друг форум по една друга тема писах:

Откъде това приветствие на насилието? Аз съм израстнал в среда, която ме е научила на ценности; дори ми е трудно да обясня колко нелепо звучи твърдението ти. Цитирам ти конституцията на Б-я:


Чл. 32.
(1) Личният живот на гражданите е неприкосновен. Всеки има право на защита срещу незаконна намеса в личния и семейния му живот и срещу посегателство върху неговата чест, достойнство и добро име.


Всяко едно що-годе цивилизовано общество отрича и осъжда насилието - т.е. това, което ти смяташ за ОК и дори норма. Всяка една религия осъжда същото.
___

Лесно е да търсим вината в другите. Лесно е да очакваме управляващите да са 100% прави и всичко, което вършат, да води до резултат най-доброто за нас.

Истината е, че нашето общество избира своите представители (депутати) измежду всички нас. Ако започнем да търсим вината в нас самите, тогава всичко ще е по-лесно...

Примерно, може да се правят протести след всяка глупост от страна на правителството. След като ни спряха парите от ЕС. Или още по-добре - година преди това. Още тогава беше ясно и известно на всички, че правителството не може да се справи с това, което се иска от него. То даже не разбираше за какво му се говори.

Тоест, насоката да дойде от нас. И ние да започнем да казваме кое е добре за обществото.

Не звучи ли по-логично от това да разбием главите на депутатите?
цитирай
53. stir - do 38
16.01.2009 00:58
Виж какво написах в друг форум по друга тема:

Откъде това приветствие на насилието? Аз съм израстнал в среда, която ме е научила на ценности; дори ми е трудно да обясня колко нелепо звучи твърдението ти. Цитирам ти конституцията на Б-я:


Чл. 32.
(1) Личният живот на гражданите е неприкосновен. Всеки има право на защита срещу незаконна намеса в личния и семейния му живот и срещу посегателство върху неговата чест, достойнство и добро име.


Всяко едно що-годе цивилизовано общество отрича и осъжда насилието - т.е. това, което ти смяташ за ОК и дори норма. Всяка една религия осъжда същото.
____

Не е ли по-добре да търсим вината в себе си отколкото в другите.

Управляващите (депутатите) са най-доброто, което може да е. Ако не бяха - тогава щяхме да изберем други.

Те са избрани измежду нас - и са отражение на самите нас. Ако обществото ни беше по-напреднало във възгледите си - т.е. ако повече хора разбираха какво е написал gor, примерно, управниците щяха да са по-сериозни.

Вместо да сеем омраза, защо не се вдигнахме на протест когато ни спряха парите по оперативните програми на ЕС. Или защо не го направихме една година по-рано, още тогава беше ясно, че правителството не разбира изобщо за какво му говорят от комисията, камо ли да свършат работата.

Ако правим нещо подобно всеки път, когато стане глупост, ние ще казваме кое е най-добре за нас. И няма да очакваме управниците да знаят. Няма да слагаме вината на техните рамена.

Защото не може да очакваме те да взимат 100% правилни решения във всички сутиации - и не само, защото правилни решения няма. Защото ние сме тези, които трябва да ги водят.
цитирай
54. henzelski - Революцията
16.01.2009 09:15
ражда само самотни хора.
цитирай
55. vlahov - за stir
16.01.2009 14:04
stir, мога да ти кажа само, че си изпаднал в дълбока заблуда - и веднага да те утеша, че не си само ти; може би около 70% от съвременните цивилизовани хора тънат в същата заблуда. А тя се изаразява в това, че вие вярвате в една голяма лъжа - лъжата за цивилизоваността. Нямам време, а нямам и особено желание да ти обяснявам нашироко, затова ще позлвам съкратения метод: ти казваш "Всяко що-годе цивилизовано общество отрича насилието. Всяка религия - също." Ок, съгласен съм. Аз също съм против насилието в ежедневието, в живота, в обществото.... а когато моментът е кризисен? Когато в страната нахлуе външен враг, никой не се замисля ДОБРО ЛИ Е ИЛИ ЛОШО НАСИЛИЕТО - защото друг начин за защита няма. Да, сега няма ВЪНШЕН АГРЕСОР - сега врагът е вътре в държавата, той е самата държава. Врагът е вътре в парламента, в МС, в президентството.... и каква е разликата? Това са хора, доказали, че нямат съвест, доказали, че нямат никакво намерение да се вслушват във волята на нацията, която ги е назначила да "управляват"; хора, доказали, че заради личния си интерес са готови да разсипят държавата докрай - и не само са готови, а го правят. Е, каква е разликата с откритото нападение от външен агресор? Пак ти давам оня пример - когато те нападнат паразити, се стремиш да ги УНИЩОЖИШ до последния - не протестираш, не ги молиш, не излизаш с декларации - убиваш ги. Не ги убиваш от злоба или омраза - убиваш ги, щото това е единственото, което ги спира. Е, нашите депутати имат малко повече неврони от глистите - депутатите ни са на ниво "мръсно крадливо псе" - което означава, че не е нужно да се стига до УБИВАНЕ - един хубав бой би свършил работа.

p.s. а относно "цивилизоваността".... иска ми се да си поговорим някой път нашироко по темата.... имаш ли представа колко малко е нужно на тълпата да се върне "в пещерите"? "под тъничкият слой измамна "цивилизованост" на нашия вид лежат милиони години зверство" - казвам ти го не само аз, думите са на един руски антрополог, занимавал се задълбочено с изследване на канибали прз 20-те години на миналия век. ама да не отплесваме темата. накратко: доброто куче - пазач разбира от команди, мързеливи крадлив помияр - от тояга. сам реши на какво повече ти приличат "управниците"
цитирай
56. анонимен - Здравейте,
16.01.2009 14:27
Реклама .
---
По въпроса с възпитанието.
Трябваха ми много години да го изтръгна от съзнанието си !
За да оцелея в помията.
За да печеля, колкото искам.
Без да може някоя гад да ми казва какво да правя.
Никога не съм протестирал !
Взимах своето по един или друг начин.
Учех при най-добрите. Търсех ги из цялата страна.
Молих за помощ - да ме научат.
Как да печеля още и още .
Ако не мога да го взема - не е било мое.
Не протестирам.
Работя.
---
Предполагам, че не знаете :
В по-нормалните времена е било ЗАБРАНЕНО да се убива Хлебар, Ковач и Свещенослужител.
Те са незаменими.
А, Вие . ?.
Аз съм незаменим.
Вече 25 години работя като казвам довиждане на шефа си .
И го питам утре искаш ли да съм на работа.
Утре започвам отново.
НЯМА ЗАПЛАТА !
Свободен съм.
---
Не протестирам.
Ако мога - помагам.
Другото е гаден социализъм.
Владимир Йосифов
цитирай
57. bestregards - наистина спорен въпрос
17.01.2009 16:43
грозно е лицето не на революцията, а на войната....

има моменти, когато стихията на бунта е прекалено голяма за да се побере в едни умерени цивилизовани рамки, които също могат да имат грозни и пагубни ефекти..... те са овчата кожа на вълчата човешка жажда за власт...

място за революция има.... ако нямаше, то тя не би се случила никога и не бихме знаели за нея....

а в България кога е имало революция? Само преврати и нищо повече.... от освобожденските ни движения и въстания нататък, нямаме с какво да се гордееме особено. но не бива да съдиме толкова еднозачно. има и добро в това, че не сме се вдигнали на гражданска война - и без това сме една шепа народ.
цитирай
58. gor - bestregards
18.01.2009 20:36
Да, въпросът е дискусионен. Но моето мнение е такова. Защото поставям като висша ценност над всичко живота на всеки човек. А не са ми известни безкръвни революции. Поне за България, както казваш и ти, не е имало нито една успешна революция. А във въстанията и бунтовете са дадени много безсмислени жертви. При това жертвите са предимно от най-ценните в интелектуално отношение групи.
Съвременният свят вече има известен опит в мирното и демократично преминаване от един обществен строй в друг. Така стана пред очите ни в почти всички източноевропейски страни. С изключение на Румъния.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: gor
Категория: Изкуство
Прочетен: 1908556
Постинги: 678
Коментари: 3016
Гласове: 17075
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930