Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.10.2008 04:20 - ДЕЛА И ДОКУМЕНТИ (2)
Автор: gor Категория: Изкуство   
Прочетен: 820 Коментари: 0 Гласове:
0



   Второ писмо

   (Лист от ученическа тетрадка. От едната страна изписан с химически молив, от другата с перодръжка; мастилото е виолетово.)


   Здравей Бати Ристйо
   Реших да се уча содажия а то не било лесна работа. В Калъчлий взех да научавам клиентете, всички други клиенте се съгласиха по 8 лв. а само един Македонец иска да му я даваме по 6 лв., ама няма да намери по 6 лв. Сега Бати Ристйо да ти похваля Коня че много е силен. За един ден ходим в Калъчлий и се връщаме. Сега позапряхме работата, че закарахме талигата на Майстора. Сега друго няма какво да ти пиша. Всички сме здрави и живи. Поздрави всички нашенци. Сега довиждане, приеми хиляди поздрави от твоя братовчед Атанас.

   Атанас доскоро е ходил на училище и знае, че нещата, които се уважават, се пишат с главна буква. Като хвали коня, пише едно разклонено като чинар главно К. С подобна чест е удостоен и майсторът на каруци - "Майстора". Упоритият кръчмар, който не дава по 8 лв., също е зачетен с главно М, но то е само защото е македонец...  image 


   Трето писмо

   Здравей Наско,
   Писмото ти получих и разбрах всичко. Много се радвам, че има у дома свой човек. Вярвам, че ще гледаш коня хубаво. Няма да го караш много силно, а полека и кротко. Как ти се вдижда, ще можеш ли да свикнеш с тая работа и дали ще можеш да им правиш сметката. Като ходиш по селата, особено като влезеш в някой дюкян, от време на време поглеждай навън, че много крадат тия гяволи. После знаеш ли кога трябва да се пои. Ще питаш дядо Таню, той ще ти каже. На връщане в Борец можеш да го напоиш на ярмомелката и веднага тръгваш, като караш полека. После внимавай да не обърнеш някъде каруцата и да се счупят шишетата, че се не намират. Сега много здраве на всички ви. Понеже нямам листове, използвам гърба на твоето листче. Друго особено няма какво да ти пиша. Мисля, че ще ме разбереш и ще тръгне работата. Ти не ми пишеш едър ли е конят, дебел ли е. Пожелавам ти всичко най-хубаво. С поздрав бате ти Христо.

   Писмото е изпълнено най-вече с грижи за коня. Фронтовакът в окопите се надява, че "ако е рекъл господ", ще се върне от войната и ще продължи занаята си. Дано само не се обърне каруцата, че не се намират шишета...

(следва)



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: gor
Категория: Изкуство
Прочетен: 1915283
Постинги: 678
Коментари: 3016
Гласове: 17077
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930